Ērti pārvietojama kūpinātava

pārvietojama kūpinātavaVasaras sezonai ļoti raksturīga šašliku smarža. Vairāk vai mazāk bet vismaz pāris reizes vasarā katrs privātmājas īpašnieks savā pagalmā cep šašlikus – tas jūtams katram garāmgājējam. Un tad tā vien saskrien, kā siekalas mutē, saprotot, ka arī pašam gribas vai nu piemājas pagalmā izvērst šādu šašliku cepšanas pasākumu, vai nu vismaz pievienoties draugiem šādā pasākumā.

Tomēr, ne tikai šašliki grilā vien ir tas, kas var sakārdināt. Arī kūpināti gardumi ir tā vērti. Turklāt, gan kūpinātavas ierīkošana, gan arī tās iegāde (tiem, kas vēlas mazas un pārvietojamas kūpinātavas) ir pavisam vienkārša. Kam piemājas dārzā vairāk vietas, tie var uzmeklēt dažādus padomus internetā un izveidot savu kūpinātavu dārzā, kur nepieciešama vien muca, ķieģeļi un vēl saimnieka rokas. Bet nu iespējams arī kūpinātavas (maza izmēra) arī iegādāties gatavā formātā.

Vispār gaļas kūpināšanai ieteicams izmantot sausu malku un lapkoku skaidas – tas pats pirmais solis, ko zināt par kūpināšanu. Mitra malka ne tikai lēnāk degs, bet arī palielinās dūmu mitrumu, kā rezultātā uz produktiem uzkrāsies sodrēji. Kūpināšanai vislabāk izmantot skaliņus no ozola, lazdas, apses, ābeles un bērza. Katra no šīm koksnēm piešķirs arī savdabīgu aromātu. No koksnes pirms izmantošanas to kūpināšanai, jānoņem miza, jo tā satur sveķus. Šī iemesla dēļ nederēs skujkoku malka, jo to sveķu smarža sabojās kūpinājumu garšu.

Malka jāsasmalcina 2-3 cm garos skaliņos un vienmērīgi jāizkaisa kūpinātavas dibenā. Karsēšanas procesā skaidas sāk kūpēt, izdalot daudz dūmu. Temperatūra šajā procesā sasniedz pat plus 120 grādus, tādējādi produkts ātri top gatavs, vienlaikus iegūstot patīkamu dūmu aromātu.

Ja patiešām apsveram domu par nelielu kūpinātavu pagalmā, turklāt tādu, ko varam arī pārvietot un kas izskatīsies ļoti eleganti – nelielām gastronomiskām izpriecām, piemēram, piknikiem vai dārza svētkiem, lieliski noderēs ērti pārvietojamas kūpinātavas, kas pielietojamas zivju, vistas un citu gardumu kūpināšanai. Sešas vidēja izmēra zivis vai divas veselas vistas būs gatavas jau pusstundas, līdz stundas laikā. Pati kūpinātava izskatās pēc nelielas lādītes ar rokturi un četrām, gana augstām kājiņām – divdaļīga metāla kārba ar četrām pieskrūvējamām kājām, aizverot, nostiprinās ar fiksatoriem sānos, augšā izturīgs koka rokturis pārnēsāšanai. No ārpuses apstrādāta ar melnu, matētu uguns termoizturīgu pārklājumu. Iekšpusē – izņemams statīvs ar divu līmeņu sietveida plauktiem pārtikas kūpināšanai, apakšā – izņemama panna.

Lietojot šādu kūpinātavu, vispirms iekur ugunskuru. Iekšpusē uz kūpinātavas apakšējās virsmas izber skaidiņas un uz sietveida statīva uzliek izvēlēto pārtiku, uzliek vāku, novieto kūpinātavu uz ugunskura un gaida.

Ar šo kūpinātavu piknikus var rīkot jebkurā dārzā un pagalmā, kaut vai pašā pilsētas centrā. Pēc lietošanas kūpinātavas iekšpuse jāizslauka ar saru birsti, ārpuse, ja nokūpējusi, ar salveti vai drāniņu.

 

Tags: ,