Smilšu mīkla dažādu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai

Feliksa-konditoreja.com smilšu mīklaPastāv daži mīklu veidi, kas ir vispopulārākie konditorejas izstrādājumu ražošanā – divi no tiem ir kārtainā mīkla un smilšu mīkla. Abu šo mīklu atšķirīgā struktūra un īpašības ļauj pagatavot daudzveidīgus cepumus, smalkmaizītes un kūkas. Piedevām, veikalos atrodama gan sāļā, gan saldā mīkla. Šajā rakstā īsumā paskadrosim, kādiem konditorejas izstrādājumiem visveiksmīgāk var tikt izmantota sāļā un saldā smilšu mīkla.

            Protams, ka saldā mīkla tiek izmantota dažādu gardumu gatavošanai. Piemēram, mūsu tik iemīļtie ‘’riekstiņi’’ bez saldās smilšu mīklas nav iedomājami. Šo un dažādu citu cepumu pagatavošana jau no gatavas mīklas nevienam nesagādās lielas problēmas. Tomēr katras mūsdienu saimnieces vislielākais jautājums ir – kā gan pagatavot pašu smilšu mīklu!?

Protams, kā jau daudziem kulinārijas brīnumiem, arī smilšu mīklai ir dažādas variācijas. Tomēr nenokar galvu un sāc ar vienu no vienkāršākajām saldās mīklas variācijām, kas ir ideāla ‘’riekstiņu’’ pagatavošanai! Sāc ar divām glāzēm miltu, kuros iemaisi pusglāzi cukura un samīci ar 200 gramus sviesta (zināsi, ka mīkla ir gatava, kad tā vairs nelips pie rokām). Pēc tam iegūtā saldā smilšu mīkla tiek atstāta ledusskapī uz vismaz pusstundu (ja vēlies mīklu uzgabāt ilglaicīgi, tad vislabāk to ietīt cepamajā papīrā vai follijā un sasaldēt). Pēc noteiktā laika mīkla ir gatava lietošanai – atliek tikai to izmīcīt un cept formā pēc sirds patikas! Svarīgi atcerēties, ka mīklas irdenumu iespējams kontrolēt – jo ilgāk mīcīsi smilšu mīklu, jo vairāk staipīga un mazāk irdena tā kļūs.

            Ja saldā mīkla satur cukuru, tad sāļo mīklu, gluži pretēji, gatavo jau iepriekš aprakstītajai mīklas bāzei cukura vietā pievienojot sāli un garšvielas. Šī smilšu mīkla tiek plaši izmantota sāļo groziņu pamatā. Lai arī šos groziņus iespējams iegādāties jau gatavus un tikai pievienot savu iecienīto pildījumu, uzkodas sanāks vēl gardākas, ja paša rokām būs gatavots ne vien pildījums, bet arī groziņš. Tam var izmantot kā veikalā iegādāto, tā arī pašu gatavoto smilšu mīklu.

            Tātad, neatkarīgi no tā, vai izvēlies gatavot saldos riekstiņus, vai sāļos groziņus, tiem par pamatu vienmēr kalpos smilšu mīkla. Tomēr svarīgākā atšķirība šo abu gardumu pagatavošanā slēpjas tajā, ka saldo cepumu pamatā tiks attiecīgi izmantota saldā smilšu mīkla, bet sāļajiem groziņiem – sāļā mīkla. Līdz ar to, šo mīklu vari izmantot neatkarīgi no tā, vai esi sāļās vai saldās garšas piekritējs.